Фотообладнання для зйомки Newborn

17.02.22
Фото з новонародженими дітьми - це чудова можливість відобразити унікальні моменти в житті малюка, які поповнять сімейний фотоальбом і зафіксують спогади про найтрепетніший період у житті малюка. Тому до такої фотосесії слід ретельно підготуватися, щоб результат справді порадував. І це стосується не лише технічних моментів, а й знань того, як поводитися з новонародженими дітьми, що можна, а що – ні. Із цього й почнемо.
У цій статті ми розповімо про багато важливих нюансів зйомки – починаючи з техніки безпеки та закінчуючи обладнанням. Як зробити фотосесію спокійною і не наражати малюка на зайвий стрес? Яким вимогам має відповідати студія? Яке світло краще використовувати? Які оптимальні розмірні параметри софтбоксу? Як забезпечити у студії спокійну обстановку та психологічний комфорт для всіх учасників зйомки? Про все це по порядку ми розповімо вам далі.
Особливості зйомки Newborn: що потрібно знати
Ця фотографія дитини проводиться один раз у житті - поки маленькій людині не виповнилося 14 днів. У цей час дітки дуже спокійні. А ще вони виглядають максимально приблизно до того, якими були в момент появи на світ. Тому не дивно, що батьки хочуть сфотографувати ці моменти.
Однак для фотографа така зйомка – певний виклик, у сенсі цього слова. Потрібно розуміти, як її проводити, щоб знімки вийшли вражаючими, а сам процес не приніс малюкові стресу.
Предлагаем ознакомиться с несколькими важными нюансами, которые следует знать фотографу. Начнем с подбора поз для малыша. Позы стоит выбирать с особой осторожностью. Действительно, в это время у ребенка снижен мышечный тонус, и он хорошо помнит внутриутробный период. Его легко уложить в самые разные позы, но это не должно становиться поводом для необдуманных «экспериментов». Яркий пример – позиция «кокона», которая на сегодняшний день очень популярна, однако вредна, по мнению педиатров, в силу того, что дает на позвоночник осевую нагрузку, которая противопоказана для младенцев.

Ось кілька рекомендацій для фотографа щодо правильного підбору пози малюка:

• Вісь «голова-хребет-таз» має бути в рівному положенні.
• Через фізіологічні особливості, характерні для першого місяця, малюк не може тримати голову рівно, він повертає її в один бік. Через силу повертати її в інший бік категорично забороняють лікарі.
• Не рекомендується закидати дитині голову. А якщо закидання поєднується з бічним нахилом, це вдвічі небезпечніше. Уникайте такої позиції малюка під час його фотографування.
• Переміщення дитини під час позування повинні відбуватися плавно. Якщо він чинить опір якійсь позиції, через силу його так укладати не варто.
Ну і найважливіший нюанс – такі фотосесії можна проводити лише з доношеними здоровими дітками, які з'явилися на світ після 37 тижнів вагітності.
 
Перш ніж перейти до знайомства з необхідним для зйомки обладнання, варто звернути увагу на кілька організаційних моментів:
1. Що менше використовується реквізиту, то краще. Добре, якщо це аксесуари, які можна легко міняти без дискомфорту для малюка. Його шкіра в такий період дуже ніжна, у деяких діток ще не загоїлася пупкова ранка. Тому фотосесія має враховувати такі моменти.
2. Тканини, що використовуються для обмоток, повинні бути гіпоалергенними та м'якими. Причому, гіпоалергенність - вимога, яка пред'являється не тільки до самого матеріалу, але і до засобів для прання.
3. Не варто використовувати тугі шапочки.
4. У приміщенні має бути забезпечено температуру 24-28 градусів при рівні вологості 50-70 градусів. Важливо, щоб у студії було обладнання, за допомогою якого можна виміряти. Покладатись тільки на свої відчуття не варто, сприйняття температури повітря у новонароджених дітей відрізняється від сприйняття дорослих.
Якщо говорити про послідовність зйомки, то починати слід з температури від 22 градусів, коли малюк – в одязі та обмотці. Роздягати його далі можна, паралельно поєднуючи це з підігрівом приміщення.
При використанні кошиків та підвісів слідкуйте за тим, щоб вони були надійно закріплені. А тепловентилятор не повинен знаходитися надто близько до дитини, щоб вона не отримала опіку. Фотографу варто зняти з себе всі прикраси, щоби не пошкодити шкіру малюка.
Що стосується тривалості зйомки, вона зазвичай займає 3-5 годин. Найкраще проводити такі фотосесії у студії, адже там є більше можливостей для облаштування якісного світла. Він дуже важливий, щоб готові знімки справді були максимально естетичними. Однак і вдома замовника це цілком реально, якщо фотограф має можливість вирушити на зйомку з мінімально необхідним для цього обладнанням.

Яка техніка використовується при фотографуванні Newborn

Щоб фотосесії справді виправдовували очікування замовників, слід максимально подбати про якісну техніку. До неї відносяться:
• Гарна професійна камера та об'єктив.
• Джерела світла (постійне та імпульсне).
• Фотостійка.
• Насадка контролю світла.
Вся перерахована апаратура та допоміжні пристрої дуже важливі. Іноді фотографи, які тільки розпочинають свій шлях, акцентуються виключно на якісній камері. Безперечно, це справді ключовий «робочий інструмент». Однак без уваги до іншого фотообладнання, використання якого теж важливе для зйомки, не вдасться досягти хорошого результату.
Серед фотографів є різні думки щодо застосовуваного під час фотосесії світла. Хтось віддає перевагу постійному, інші – імпульсивному. Тож єдиної думки немає. Чим більше у студії забезпечено можливостей для різного освітлення, тим краще.
Фахівцям, які віддають перевагу постійному світлу, потрібно використовувати в роботі високі ISO, а для цього слід дотримуватись вимог, актуальних для підбору камери. Це має бути хороше повнокадрове обладнання, щоб на знімках було менше шуму.
Якісне постійне світло дають моноблоки з вбудованою LED-матрицею і постійною денною температурою 5600К, що мають потужність від 1000 Вт. Працюючи з постійним джерелом світла, ви одразу бачите результативну картинку. З ним навіть можна паралельно зняти відео з боку, якщо це потреба.
Якщо ж ви оберете студійний спалах, то, як правило, за потужністю він може бути всього 100Дж. Або ж – якщо світло потужне, наприклад 400Дж, він повинен мати можливість змінюватися до найменшого рівня потужності 1/256. Цей показник дозволяє отримати необхідне світло. Додатковий плюс полягає в тому, що таке світло дозволяє заморожувати об'єкт зйомки.
Розглянемо на конкретному прикладі - припустимо, малюк у момент зйомки трохи смикнувся, за рахунок високошвидкісної синхронізації його зображення в кадрі не вийшло розмитим, а, навпаки, залишилося в нормальній різкості. Відзначимо, що, працюючи зі спалахом, вам обов'язково знадобиться радіосинхронізатор. Цей пристрій є головною сполучною ланкою для синхронної роботи між камерою та імпульсним світлом.
Іноді джерела світла намагаються встановити на штатив, або, навпаки, камеру намагаються встановити на стійку. Це велика помилка, яка може коштувати безпеці обладнання. Конструкція фотостійки не призначена для того, щоб на неї встановлювати камеру, як і штатив не схильний до встановлення освітлювального обладнання. Тому стандартні розміри адаптерів не повинні вводити користувачів в оману. До речі, детальніше про відмінності стійки та штативу ви можете прочитати у нашій попередній публікації.
Хороше обладнання та талант фотографа – запорука чудових фото
Коли ви придбали все необхідне обладнання для фотозйомки, дуже важливо навчитися з ним працювати. Для тих, у кого поки що немає такого досвіду, оптимальним стартом було б взяти участь у подібній фотосесії в іншого фахівця як стажист або асистент. Для зйомки маленьких дітей важлива не лише якісна техніка та дотримання всіх норм безпеки. Значними є навички фотографа та його вміння працювати саме у зйомці Newborn.
Крім техніки та її правильного використання, значущим аспектом є спокійна атмосфера у студії, вміння спеціаліста вибудовувати комунікацію з батьками малюка. Якщо у новонародженого є старші брати або сестри, які візьмуть участь у фотосесії, важливо вміти правильно взаємодіяти з ними.
Фотосесія Newborn унікальна у своєму роді. Тому навіть ті, хто раніше неодноразово брав участь в інших видах зйомки, можуть спершу розгубитися. Це цілком нормальне явище. Фотографу варто бути до нього готовим та подбати про те, щоб розрядити обстановку, познайомити учасників зйомки з її особливостями та налаштувати на добрий результат. І навіть якщо інші види фотосесій вимагають від фотографа, щоб він був трохи психологом, то в зйомці Newborn це особливо актуально.
Якщо ви шукаєте якісну техніку та допоміжні аксесуари для фотозйомки новонароджених діток, у нашому магазині вона представлена ​​у досить гарному асортименті. Ви можете звернутися до менеджерів, і вони допоможуть підібрати варіанти, які відповідають вашим побажанням.
Підбиваючи підсумки…
Зйомка Newborn – складний вид фотосесії. Але не варто забувати про доречну в даному випадку приказку: «Справа майстра боїться». Ті фахівці, які мали змогу спробувати себе у цьому жанрі фотографії, навряд чи зможуть від нього відмовитися. Напевно, немає більше форматів зйомки, які так красиво і переконливо передавали б красу людського життя з її перших днів і дозволяли фахівцю бути причетним до фіксації таких важливих для сім'ї моментів.